Срещи на Ком-Еминенци – ветерани

Първа среща – 27 юни 1989 година

Неусетно изминаха 34 години от началото на участието ни във втория републикански туристически поход от връх Ком до нос Емине, организиран и проведен от 19 юли до 16 август 1955 година от съществуващия тогава съюз – ВКФС. За да се видим и припомним романтичните походни дни, безоблачните младежки години и чуем забравените гласове на участвалите в първите походи през 1953 и 1955 година туристи, станали вече ветерани, от 27 до 29-ти юни 1989
година на новата хижа Ком проведохме тридневна среща, която нарекохме „разговор на спомените”.

30+041
Ветераните Ком-Еминенци, среща на 27 юни 1989 г.

Добре организираната културно-развлекателна програма започна с посещение на старата хижа Ком, където ветераните от първия и втория републикански поход поднесохме цветя и почетохме паметта на починалите Ком-Еминенци-пионери. Домакинът на новата хижа ни поднесе букетче горски цветя и бяхме приветствани от кметството на град Берковица и ВКФС, а представителката на БТС ни връчи специални цветни грамоти. В програмата, посветена на Стара планина, организаторите бяха включили стихове и хумор, свързани с планината и музикален концерт на туристически, стари градски, пенсионерски и народни песни от берковския край.

В програмата активно участие взеха и ветеранките с рецитали на стихове за Стара планина. Д-р Икономов прочете отразените в дневника му спомени и преживявания за всички дни от похода през 1955 година. Живко Радучев прожектира диапозитиви с едни от най-красивите изгледи и забележителности на Стара планина, Рила и Пирин. Те бяха в съпровод със записи и песни на хор „Планинарска песен” под диригентството на Филип Аврамов.

В създалата се другарска атмосфера във „вечерта на спомените” присъстващите ветерани стояха до късно през нощта. С много емоции и хумор, всеки участник бързаше да вземе думата и да разкаже интересни и комични епизоди от съхранените още спомени по преживяното.

Накрая участниците от втория републикански поход си пожелахме живите ветерани отново да се срещнем след 16 години
на хижа Ком, където да честваме 50-годишнината му.

Втора среща – 14 юли 2005 година (честване на 50-годишнина)

Втората среща за честване на 50 години от онзи юлски ден на 1955 година, когато започна вторият републикански поход, бе организирана на новата хижа Ком.

Настъпилите по това време незапомнени обилни валежи, донесли на страната ни стихийни наводнения и прекъсване за 2 дни на редовния ж.п транспорт от Русе до гара Мездра, лиши русенци от участие в юбилея. Ето защо тук предоставям записките от честването в град Берковица и хижа Ком на д-р Икономов.

На ж.п гара Берковица беше поставен голям плакат: „Добре дошли, ветерани от Ком-Емине”. Жени и мъже с букети чакаха гостите. Председателят на клуба на туристите ветерани от Берковица – Крум Бухалски приветства гостите от столицата, пристигнали с голямо закъснение поради наводненията.

30+042
Среща в Берковица по случай 50-годишнината, 14 юли 2005 г.

В центъра на Берковица, в детския център „Камбанка” приветствия поднесе кметът на общината, Той получи книгата „Календарна библиография” от д-р Икономов, надписана с пояснение, че през 1956 година, в това помещение, тогава читалищен салон, той беше повдигнал на крака делегатите от цялата страна с предложението да бъде възстановен БТС.

30+043
Приветствие от кмета на Берковица, 14 юли 2005 г.

Обядът беше сервиран в „Старата къща” – Екотуристически бизнес и професионален учебен център. Къщата бе изградена във възрожденски стил с лятна тераса, чардак и градина-ресторант с фонтан, заобиколен с цветя. Домакинката – съпруга на управителя, владееща чужди езици, беше много вежлива да ни запознае с подробности от националната и световна кухня.

В 14 часа присъстващите от „Клуба на пенсионера” заминахме със специален микробус, пригоден за планинско изкачване и пред новата хижа Ком домакините ни посрещнаха с горски цветя и ягоди. Пътуването беше около час, а старият и намръщен Балкан пак напомни за себе си – имаше и слънце, и пороен дъжд, и гъста мъгла. След кратка почивка, участниците се придвижихме до старата хижа Ком, където присъстващите ветерани почетохме паметта на починалите.

От 20 часа започна „вечерта на спомените”. Присъстващите в срещата-разговор до късно през нощта си припомняхме преживяванията. Всички с младежки жар разказваха с надпревара най-интересните епизоди, още неизпепелени спомени, натрупани в продължение на тридесеттте старопланински романтични походни дни. Разговорите често бяха прекъсвани и огласяни от планинарски и туристически песни, съчинени от професор Кръстев в хумористичен вариант и специални възгласи.

Очарован от създалото се настроение Крум Бухалски подръпваше ту единия, ту другия си бял мустак и чакаше с нетърпение кой ще поиска думата. Смесените два хора – на туристите ветерани и от читалището в Берковица, не преставаха да се съревновават с песни до късно през нощта, а Кузман Илиев беше определен за „Сър на вечерта”, защото непрекъснато подхващаше планинарски песни, също както през целия поход преди 50 години.

Радка Бакалова – най-активната сътрудничка и представителка на БТС – връчи специални цветни грамоти по случай 50 годишнината на похода, а д-р Икономов подари на туристите-ветерани от град Берковица портативен радио-касетофон, който може да се използва в планината с батерии и пожела нови срещи с колегите от града.

Домакините раздадоха диплянки на български и немски език за северозападния край по Йордан Радичков с автор Милен Миланов.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s